vr. apr 10th, 2020

Hoe werkt MijnOverheid

4 min read

MijnOverheid is een beveiligde omgeving op internet waar persoonlijke informatie over overheidszaken gebundeld is. De site is eind 2019 helemaal vernieuwd.

Wat is MijnOverheid
Op de website Mijn.overheid.nl staat in een beveiligde omgeving hoe u geregistreerd bent bij de overheid en bekijkt u lopende zaken bij (steeds meer) overheidsinstanties. Volg daar bijvoorbeeld hoe het ervoor staat met de vergunning voor een dakkapel of een aanvraag van een uitkering. Ook krijgt u via MijnOverheid berichten van overheidsinstanties. Bijvoorbeeld van de Belastingdienst wanneer u aangifte kunt doen, of van de gemeente wanneer uw identiteitsbewijs verloopt. Alleen al vanwege de berichtgeving van de Belastingdienst is het aan te raden bekend te raken met deze online omgeving.

MijnOverheid activeren
Voordat u bij de gegevens op MijnOverheid kunt, moet u uw account activeren. Doe dit met uw persoonlijke DigiD. Hebt u dit al eens gedaan, dan kunt u direct inloggen. Sla het activeren dan over.

Activeer het account voor MijnOverheid als volgt:

Surf naar https://mijn.overheid.nl/
Klik eventueel op Ik ben nieuw om meer informatie te lezen voor nieuwkomers.
Klik op Inloggen met DigiD.
Klik op Met gebruikersnaam en wachtwoord.
Log in met DigiD. Vul hiervoor uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in.
Klik op Inloggen.
Als u hebt ingesteld dat u altijd wilt inloggen met een sms-code, krijgt u nu een sms. Vul de code in het scherm in en klik op Volgende.
U ziet het welkomstvenster van MijnOverheid. Klik op Verder om MijnOverheid te activeren.
Typ uw e-mailadres in het veld onder ‘Uw e-mailadres’.
Klik op Verder.
Om te controleren of het e-mailadres correct is, ontvangt u een e-mail met een verificatiecode van vijf letters. Open de e-mail en noteer de code. Let op: sluit het venster waarin u bezig bent om MijnOverheid te activeren, niet!
Klik in het venster van MijnOverheid.nl in het veld onder ‘Verificatiecode’. Vul de code die u via de mail hebt ontvangen in. Deze code is hoofdlettergevoelig.
Klik op Activeer account.
U ziet nu de melding dat uw account is geactiveerd. Klik op Verder.
Selecteer nu de organisaties waarvan u de post voortaan digitaal wilt ontvangen. Let goed op want u krijgt van deze organisaties dan geen papieren brieven meer! Een uitzondering hierop vormen de Belastingdienst en de SVB: zij sturen zowel digitale post als papieren brieven. Selecteren kan op twee manieren. Alle organisaties in één keer door een vinkje te plaatsen naast ‘(De)selecteer alle organisaties’. Of per organisatie door te klikken op het pijltje naast bijvoorbeeld ‘Landelijke organisaties’ en per organisatie een vinkje te zetten. Het vinkje geeft aan dat u van de genoemde organisatie digitale post ontvangt in uw Berichtenbox.
Hebt u alle organisaties geselecteerd, klik dan op Opslaan.
MijnOverheid kan u een herinnering per e-mail sturen wanneer u nieuwe digitale post niet binnen drie weken hebt geopend. Maar u dient daar toestemming voor te geven. Klik op de rode schuif ‘UIT’ om toestemming te geven. De kleur verandert in groen en op de schuif staat nu ‘AAN’.
Klik op Opslaan.
Uw account is geactiveerd en u ontvangt post in de Berichtenbox.

Inloggen bij MijnOverheid
Log als volgt in bij MijnOverheid:

Surf naar https://mijn.overheid.nl/
Klik op Inloggen.
Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op Inloggen.
Vul indien nodig de sms-code in en klik op Volgende.
Wanneer u inlogt, verschijnt eventueel een overzicht van nieuwe organisaties die zijn aangesloten op de Berichtenbox. Selecteer de organisaties waarvan u de post voortaan digitaal wilt ontvangen.
Selecteren kan op twee manieren. Alle organisaties in één keer door een vinkje te plaatsen naast ‘(De)selecteer alle organisaties’. Of per organisatie door te klikken op het pijltje naast bijvoorbeeld ‘Landelijke organisaties’ en per organisatie een vinkje te plaatsen.
Hebt u alle gewenste organisaties geselecteerd klik dan op Opslaan.
U bent nu ingelogd bij MijnOverheid.
MijnOverheid bestaat uit drie onderdelen: Berichtenbox, Lopende zaken en Persoonlijke gegevens. In het artikel ‘Persoonlijke gegevens op MijnOverheid’ leest u daar meer over.

Berichtenbox
Een onderdeel van MijnOverheid is de Berichtenbox. Hierin ontvangt u digitale post van overheidsinstanties. Welke organisaties dat zijn, ziet u door na het inloggen te klikken op Instellingen. De organisaties waarvan u berichten kunt ontvangen in de Berichtenbox staan onder ‘Organisaties Berichtenbox’.

Hoe u berichten bekijkt in de Berichtenbox van MijnOverheid leest u in de tip ‘Post van de overheid in uw Berichtenbox’.

Hulp nodig?
Hebt u hulp nodig? Ga naar www.belastingdienst.nl/digitalepost voor meer informatie. Scrol naar beneden en klik op Hulp ontvangen voor meer informatie over hoe u een DigiD aanvraagt of MijnOverheid activeert.

You may have missed